fbpx

CHRIZTIAN WENNERSTEN:

En skäggig gentleman med ordets gåva.

Chriztian Wennersten är 37 år och bor i Växjö, men är född i Stockholm. Att han blev smålänning kom sig av att hans mamma drömde om ett stort hus på landet när han var barn. Idag bor han i en lägenhet i Växjö, trivs bra, men har ändå en dröm om att en dag flytta tillbaka till huvudstaden.

Chriztian föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol i hela sitt liv. Hans största intressen är kompisar, film, tv-spel och musik.

–Jag är hårdrockare i hjärtat, men lyssnar på all musik, bara den har själ säger Chriztian.

–Jag har försökt lära mig att spela gitarr, men det har gått sådär. Jag kan introt till ”Smoke on the water” och en halvkass ”Nothing else matters”, men där tar det stopp.

Född till att skriva
Istället är det ord och skrivande som upptar det mesta av Chriztians tid.

–Att skriva var det enda jag var bra på i skolan och mina lärare uppmuntrade mitt skrivande. På den vägen är det. Jag har givit ut två böcker med dikter och blandade texter och nu är en tredje diktsamling på väg ut.

Men dikter är inte det enda Chriztian skriver. Häromåret erbjöd han sina tjänster till Musikhjälpen.

–Jag skrev tal, dikter och andra texter åt folk och pengarna som kom in gick till Musikhjälpen. Det var ett roligt sätt att vara med och bidra på.

Skägget förbrödrar
Rätt så nyligen gick Chriztian med i – en skäggklubb!

–Vi heter Bearded Villains och tanken med klubben är att både lyfta fram skägget som attribut och mannen bakom det. Syftet är att försöka vara gentlemen i ett samhälle där många män inte är så himla gentlemannamässiga. Vi sysslar mycket med välgörenhet. Till exempel anordnar vi skäggtävlingar och liknande och intäkterna därifrån går till välgörande ändamål. Man måste givetvis ha skägg för att vara medlem och vid inträdet måste skägget vara minst fyra cm långt. Man börjar som Villain Hopeful, sen avancerar man till Chapter Hopeful innan man slutligen blir fullvärdig medlem i Bearded Villains Swedish Chapter.

Bearded Villains har några hundra medlemmar i i Sverige, varav några finns i Växjö.

–När vi ses så är det oftast i samband med ett event, det kan vara en insamling till en hjälporganisation eller så samlas vi kring något offentligt arrangemang, Musikhjälpen till exempel. Men vi deltar också i Prideparader eller pärlar pärlor med Barncancerfonden. Vi försöker på olika sätt att dra vårt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats att leva i.

Utöver det anordnas det så kallade “Meets”, så som Gothenbeard i Sverige och BEARDsterdam i Amsterdam. Det är Europas största skäggträff som anordnas av klubbens holländska avdelning.

–Men givetvis är det ju inte alltid så stort och maffigt. Ibland ses vi hemma i all enkelhet hos en medlem på en grillkväll eller tar ett par öl på krogen i goda bröders lag. Vi finns och syns även i diverse sociala medier samt har en personlig chat för klubben där vi dagligen hörs av.

Nya böcker på väg
Annars är det som sagt skrivandet som står i fokus för Chriztian. Och det är där som han har haft kontakt med Bidragsstiftelsen:

–Att ge ut böcker är kostsamt. Den första bekostade jag själv, men den andra fick jag hjälp med från Bidragsstiftelsen och den tredje som är på väg kommer också ut med bidrag från dem. Det är fantastiskt att man kan få den hjälpen, annars hade det inte gått.

–Det har blivit många poesiböcker för min del, vilket givetvis har givit mig oerhört mycket. Men utöver poesi skriver jag även, sporadiskt, på två kriminalthrillers. Den ena av dessa är den första boken som ska ingå i en trilogi.

–Jag skriver även på en slags självbiografi som ska belysa hur man kan leva och fungera om man lever med ohälsa. Jag skriver den som en slags dagbok för att visa hur snabbt man kan skifta ifrån att vara glad till att vara ledsen och sen glad igen.

–Jag skriver den i hopp om att den ska nå ut till människor som går igenom samma – eller liknande – känslor som jag, men som kanske inte har hittat ett fungerande verktyg för att själva berätta hur de mår. Dessa människor kanske i sin tur kan låta nära och kära läsa boken så att de får lite mer vetskap och förståelse i ämnet, så att de vet hur de på bästa sätt ska kunna agera.

Men: innan den kommer ut så blir det, som sagt, först en brutal och blodig mordhistoria, avslutar Chriztian med ett skratt.


NIKLAS RODHBORN:

En vinnarskalle berättar.

Vi har sett honom i TV4:s ”Vinnarskallar” och hört honom kommentera tennis på TV. Niclas Rodhborn är gotlänningen som nådde den absoluta världstoppen i två sporter: rullstolstennis och rullstolsbasket. Vägen dit var lång och hård, men med en massa vilja, driv och jävlaranamma tog sig Niclas tillbaka och lyckades prestera på en nivå som de flesta bara kan drömma om.

Niclas var som vilken annan nittonåring som helst: levde ett aktivt liv med kompisar och flickvän, hockey- och fotbollsträning.

–Hockeyn var mitt liv och något jag ville satsa på. Drömmen om NHL fanns där, säger Niclas.

–Men så blev det så att jag förlorade min flickvän helt oväntat. Det kom som en total chock. Fast vi var så unga, jag var 19 och hon 17, kände vi båda att vi hade hittat rätt person i livet, vägen framåt var utstakad. Jag minns hur ambulansen körde till lasarettet utan sirener och utan brådska, det fanns inget att göra. Läkarna förklarade sen att även vuxna kan drabbas av ”plötslig spädbarnsdöd”, att hjärtat bara stannar, och det var vad som hände.

En period av kaos.
Detta blev början på en period av kaos. Jag var helt förtvivlad, jag fungerade inte, jag sov inte och åt inte. Samtidigt måste ju livet fortsätta, trots det som hade hänt. Jag jobbade inne i Visby vid den här tiden och började tidigt på morgnarna. Så en morgon satte jag mig bilen för att köra till jobbet efter ännu en sömnlös natt. Jag måste ha somnat eller helt enkelt tuppat av på grund av utmattning.

Bilen gick av vägen, krockade med först en telefonstolpe och sedan ett träd. Niclas kastades ur bilen och bröt ryggen i olyckan. Han blev liggande i två timmar innan någon hittade honom och kunde larma ambulans. Niclas har vaga minnen från olyckan och från Visby Lasarett. Nästa minne är från uppvaknandet på Karolinska Sjukhuset.

–Läkaren kom in och berättade läget, att jag aldrig skulle kunna gå mer. Det var ännu en chock. Jag som hade levt ett så aktivt liv, nu skulle jag komma hem till Gotland i rullstol. Det kändes såklart för jävligt.

Idrotten blev vägen tillbaka.
–Men så tänkte jag att jag ju inte bara kunde ge upp. Idrotten hade haft en stor plats i mitt liv tidigare, och jag tänkte att det finns ju idrott man kan ägna sig åt även om man sitter i rullstol. Så jag testade en massa olika sporter, men tyckte att allt var jättetråkigt.

Men bara året efter olyckan kom rullstolstennisen. Niclas testade och kände direkt att det var något som passade honom.

– En fördel med rullstolstennis är att man kan träna mot personer som inte sitter i rullstol. Det gör att det är lätt att hitta folk att spela med så att man kan träna mycket.

Det gjorde Niclas. Han tränade hårt och målmedvetet och det dröjde inte länge förrän han började resa ut i världen och tävla.

–Det var ett hårt schema, det fanns många tävlingar att delta i. Och ju bättre det gick desto mer ville jag ju spela.

Tenniskarriären tar fart…
Men trots tennisen och framgångarna där blev livet tråkigt på Gotland utan hockeyn. Så Niclas flyttade från öjn, först till Kalmar och sen till Stockholm. Han fortsatte med tennisen och blev proffs.

–Det gick väldigt bra och jag var nära att bli uttagen till Paralympics tre gånger: 1992, 1996 och 2000. Och då tänkte jag att jag nu när jag är så jäkla nära, då måste jag ju satsa allt! Jag sa upp mig från jobbet och började min satsning ordentligt år 2000. Det ledde till att jag blev uttagen till Paralympics i Aten 2004.

Bara att bli uttagen var en enorm seger, känslan av att vara där var fantastisk. Det fanns då kanske 20000 spelare i världen och jag var en av de allra bästa. Men redan i första matchen spelade jag mot världsettan och åkte ut. Snöpligt visst, men vaddå… Jag hade ju faktiskt tagit mig hela vägen dit!

…och basketkarriären.
2005 blev jag uppringd av ett basketlag som frågade om jag var intresserad av att komma och testa. Det var roligt, för även om tennisen var rolig hade jag saknat lagidrotten. Jag började träna med dem och märkte snabbt att jag hade stor nytta av hockeyn och fotbollen från tidigare i livet. Jag hade bollkänslan, jag förstod spelet. Dessutom hade jag spelat mycket basket i skolan, så det var inte helt nytt.

Det ena ledde till det andra. Jag åkte på landslagsläger och därefter kom jag med i landslaget. Nu var jag med i två landslag! Det var tufft att satsa så hårt i två idrotter, och ingen av förbundskaptenerna var överförtjust, men jag gjorde det och presterade bra i båda.

2007 spelade Sverige EM-final och vann, enda gången det har hänt.

–Jag spelade halva finalen och kände att jag verkligen bidrog. Det var oerhört stort!

I och med EM-segern kvalificerade sig Sverige också till Paralympics i Peking 2008. Det blev andra gången i Paralympics för Niclas.

Nästa mål: tillbaka till Paralympics
Men 2013 lade Niclas av med elitsatsningen på både basket och tennis. Istället följde en annan karriär: som förbundskapten för rullstolstennisen och expertkommentator på Eurosport. Som förbundskapten kom han nu åter till Paralympics, i Rio 2016.

–En viktig del i mitt liv nu är att missionera för idrotten och särskilt för rullstolstennisen. Det är därför jag har sökt bidrag hos Bidragsstiftelsen, för att kunna köpa in ett par tennisrullstolar som ska finnas till hands för att folk ska kunna testa på ordentligt innan de gör den satsning det innebär att köpa en egen. Det är dyra grejor detta, säger Niclas.

Nu är målet att återigen komma tillbaka till Paralympics i Tokyo 2020.
– Senast hade vi bara med oss två spelare. Den här gången vill jag ha med mig så många som möjligt, men minst sex spelare: två damer, två herrar och två quadspelare så att vi kan spela både singel-  och dubbelturneringarna. Och jag tänker inte ge mig, jag om någon vet ju att det går.


MARIKA VAIHINGER:

”Mitt mål är att vara med i Paralympics. Och att vinna.”

Marika Vaihinger är en aktiv tjej på 30 år från Trollhättan. Hon har en CP-skada som gör att hon har svårt med balansen. Marika gillar träning i olika former och det stora intresset är Racerunning – en sport för personer med CP-skada eller dålig balans.

–Man har ett hjälpmedel som ser ut lite som en trehjulig cykel och kör antingen på bana eller i terräng. Det är jättekul!

Marika tävlar också framgångsrikt och vann EM-guld i Racerunning i somras. I gymmet tränar hon för att stärka upp kroppen och bli starkare i Racerunningen.

Marika har ett halvtidsjobb på Arena Älvhögsborg där hon är personlig coach för folk med funktionsnedsättning.

–Jag hjälper dem att träna i gymmet, det de själva vill träna. Det är mycket bålträning och stabilitetsövningar. Har jag lugnt ser jag till att det är snyggt och fint i gymmet. Jag är lite allt i allo där.

–Man har ett hjälpmedel som ser ut lite som en trehjulig cykel och kör antingen på bana eller i terräng. Det är jättekul!
Marika tävlar också framgångsrikt och vann EM-guld i Racerunning i somras. I gymmet tränar hon för att stärka upp kroppen och bli starkare i Racerunningen.
Marika har ett halvtidsjobb på Arena Älvhögsborg där hon är personlig coach för folk med funktionsnedsättning.
–Jag hjälper dem att träna i gymmet, det de själva vill träna. Det är mycket bålträning och stabilitetsövningar. Har jag lugnt ser jag till att det är snyggt och fint i gymmet. Jag är lite allt i allo där.
Marika har sökt bidrag från Bidragsstiftelsen till en Innowalk. Det är en stor maskin som hjälper personer med nedsatt rörelseförmåga att träna rörelser, till exempel gångrörelser. Den hjälper kroppen att belasta rätt och få bättre funktion i exempelvis andningen. Marika drömmer om paralympics och att Racerunning ska bli en gren där. –Arbete för att det ska bli verklighet pågår för fullt. Kanske kan det bli redan till Paralympics 2024. Där vill jag vara med! Det är mitt fokus nu. Familj och sånt får vänta, avslutar Marika med ett skratt.


STINA KNUTSSON:

“Jag kan göra precis vad jag vill”

Stina Knutsson är 25 år och bördig från Gislaved i Småland. Hon föddes med Downs Syndrom, och det står snabbt klart att Stina är en ovanligt aktiv tjej med många intressen och många järn i elden.

–Jag har två jobb. Dels jobbar jag på ett café på ett äldreboende här i närheten. Det är kul, jag får baka mycket. Dels jobbar jag på Team Sportia. Där gör jag allt möjligt, ibland står jag i kassan eller prismärker varor, men jag jobbar också med att plocka och städa i butiken. Jag trivs jättebra där!

På fritiden spelar hon fotboll, tränar på gym, sticker ut och springer eller tar en cykeltur. Blir det en hemmakväll framför tv:n lockar Let’s dance eller Gladiatorerna. Ett annat stort intresse för Stina är teater och skådespeleri. De senaste åren har Glada Hudik organiserat resor till Portugal, där man har ägnat en vecka åt teater, musik, dans och träning. Stina har varit där med sin familj varje gång. Det har varit fantastiska veckor, för hela familjen.

Nu har hon och familjen sökt bidrag från Bidragsstiftelsen för att kunna följa med även på nästa resa som går i september.

– Det är svårt att säga vad som är roligast. Allt är kul! Det är varmt och skönt, vi badar mycket i poolen och havet, man får träffa roliga människor! För mig är det den bästa veckan på hela året.

I framtiden vill Stina fortsätta att resa till Portugal, gärna i sällskap med pojkvännen. Hon vill också att han ska få en egen lägenhet i närheten så att de kan träffas oftare.

–Och så vill jag bli fotomodell. Och jobba med teater. Jag kan göra precis vad jag vill!

  • Fakta: Stina Knutsson bor i Småland och har därför kunnat söka bidrag ur en särskild fond, Bo Lagerqvists Stiftelse, som vänder sig till boende i Kronobergs län och har delvis andra kriterier för bidrag än Bidragsstiftelsens övriga fonder.