Yesol Kim, Lund

”Stilen måste få ta större plats”

Med sitt eget varumärke vill designern Yesol Kim lyfta stilen på produkter till alla med nedsatt rörelseförmåga. Lyfta stilen lyckades hon också göra på sin svenska ”handbike” hon fick beviljad av Bidragsstiftelsen.

Yesol Kim är utbildad industridesigner från universiteten i Seoul och Lund. Hon kom till Sverige från Korea år 2017. Idag arbetar hon i Malmö där hon driver sitt eget varumärke “Lilla elefant” för vilket hon formger möbler och inredning till människor med nedsatt rörelseförmåga.

– Det mesta i den här världen ser ut som hjälpmedel från ett sjukhus. Min idé är att möblerna ska ha utpräglade estetiska kvaliteter samtidigt som de är funktionella, säger Yesol Kim.

Garderober och bord med anpassad höjd är exempel på produkter i tillverkningsprogrammet.

Via sin fysioterapeut fick Yesol höra talas om Bidragsstiftelsen. Ansökan om en handbike skickades in och beviljades. Eftersom Yesol Kim är designer kontaktade hon Carl Hampf, designchef för det svenska bolaget Decon som tillverkar produkten, och undersökte möjligheten att få sitt exemplar modifierat.

– Vi förstod varandra bra eftersom vi kunde mötas i ämnet. Jag kunde välja min egen färg på produkten som ser riktigt cool ut.

Yesol har även en Permobil men handbiken är lättare och ger mer flexbilitet. Den kan också användas i lättare terräng. Strax efter leverans fick den åka med hem till Korea där den blev lite av ett samtalsämne ute på stan.

– Ja, min nya handbike drog till sig mångas blickar. Jag tycker det är viktigt att kunna bli uppmärksammad för en god stil och inte bara på grund av ett tillstånd. Det är betydelsefullt för självförtroendet.

Med sin formgivning vill Yesol Kim skapa just detta. Ett modernt uttryck som folk ska vilja ha. Inspirationen kommer från den designtradition som finns både i Skandinavien och Korea.

– Det koreanska formspråket använder generellt lite rundare former. Annars påminner våra traditioner formmässigt om varandra, säger Yesol Kim.

Foto: Song Eun Suk.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.