”Vi ska frälsa Sverige med kunskap om Biski”
Mathias Carlzon är själv lite frågande till hur det kunde bli så stort så snabbt.
– Vi drog igång föreningen förra året och på den tiden har det utvecklats till att bli allt det här, med ett hundratal medlemmar och folk från hela landet som hör av sig och är intresserade, det är helt fantastiskt, säger han.
Ville åka skidor med barnen
Men vi tar det från början. Upprinnelsen till föreningen 7H Paraalpint var några skidentusiaster i Bollebygd och Ulricehamn som gärna ville hitta ett sätt att kunna ta med sig sina barn med funktionshinder och dela skidåkarglädjen med dem. Men förutsättningarna saknades.
– Det finns hjälpmedel att hyra på ställen som Åre och Sälen, men här där vi bor fanns det inte. Vi ville inte bara åka en vecka om året, vi ville kunna göra detta oftare än så, berättar Mathias.
Saknade utrustning och utbildning
Men man saknade alltså både utrustning, en så kallad Biski, och utbildning i hur den fungerar.
– Det är en kunskap som nästan inte finns utanför skidorterna, och särskilt inte här i västra Sverige, säger Mathias.
– Vi pratade med banken här lokalt, som stöttar idrott på olika sätt, men de sa nej. Så då hyrde vi en Biski på sportlovet och anordnade prova på-dagar. Det kom mycket folk och väckte så pass mycket uppmärksamhet att vi fick lite press och ett reportage i lokal-TV. Då vaknade banken: ”om ni bildar en förening så kan ni få bidrag” sa de.
Projektet växer
Sagt och gjort: Mathias och de andra bildade föreningen 7H Paraalpint och började arbeta med att få igång verksamheten lokalt. Då hörde organisationen Leader Sjuhärad av sig. Det är en organisation som på olika sätt stöttar lokal utveckling och tillväxt i Sjuhärad, och här såg man en möjlighet att göra en insats.
– De ville att vi skulle skapa ett större projekt kring detta. Så vi satte oss ner och funderade på hur vi skulle kunna få fler att bli delaktiga och lära sig.
Stockholmsavdelningen bildas
Det finns en skidlärarutbildning på Realgymnasiet i Borås. Med ekonomisk hjälp från Leader startade man ett projekt kring ”totalskidåkning” där man hade tänkt utbilda 10 elever från Realgymnasiet i Borås i skidåkning med Biski men det blev 15 elever från inte bara Borås utan även Göteborg, Malmö och Lund.
I samma veva blev Mathias kontaktad av några personer i Stockholm som hade hört talas om vad som var på gång och ville skapa något liknande. Det blev så att de bildade en Stockholmsavdelning av 7H Paraalpint
Problemet var bara att organisationen Leader inte finns i Stockholm på samma sätt (de finns men har annat fokus), vilket ställde till lite problem. Var skulle pengarna komma ifrån?
Utbildning i Åre
– I den vevan skulle vi åka på utbildning i Åre, för att lära oss av deras instruktörer. Det fanns egentligen inte pengar, men på något sätt lyckades vi få med oss de här Stockholmarna också på en veckas kurs i Åre. Vi snålade som sjutton och levde på gulaschsoppa i fyra dagar, men vi hade väldigt kul och lärde oss massor! Men fortfarande hade vi ju inte löst den ekonomiska detaljen kring utrustning till Stockholm.
Det var inte förrän 7H Paraalpint var med på en mässa i Alingsås som man fick höra talas om Bidragsstiftelsen.
Fick tips om Bidragsstiftelsen
– Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel med entourage kom förbi mässan och tittade, vilket var trevligt, men det bästa var att någon i sällskapet dröjde sig kvar lite extra. Så vi pratade på och förklarade läget: ”vi har instruktörer men inga pengar”. Det var då fick vi tipset om Bidragsstiftelsen, vi hade ingen aning om att de fanns innan.
Man skrev ihop en ansökan, kompletterade den med ett beskrivande brev och skickade till Bidragsstiftelsen. Ansökan beviljades, vilket innebar att man hade finansieringen för Stockholmsavdelningen ordnad.
Fortsätter växa
Idag har 7H Paraalpint 12 Biskis i Ulricehamn och Bollebygd och tre är på väg till Stockholm. Och ännu mer är på gång.
– Det är så häftigt att ett lokalt initiativ här nere växte så mycket och så snabbt! Idag är Stockholmsavdelningen på gång och vi har fått intresseanmälningar från andra delar av Sverige också till exempel Norrköping, Isaberg i Småland, Laholm och Örebro. Det blir ringar på vattnet. På grund av årets snöbrist fick vi till exempel åka till Kisa och hålla en utbildning. Det gav lokala kontakter, eftersom det visade sig att de hade en biski men inga som var utbildade på att hantera den. Det löste vi när vi var där, så det händer ju grejor hela tiden…
Belöningen är att möta andra
– Allt arbetet med föreningen tar ju mycket tid, men just detta att man får kontakt med andra i samma situation är så häftigt. Man möter så många människor och får så mycket energi tillbaka. Vi har även varit iväg på en resa tillsammans också till Sälen/Hundfjället och Stöten. Det har varit fantastiskt!
– Det är en så häftig grej att komma iväg ett helt gäng och åka tillsammans! Hade vi haft obegränsat med pengar så hade vi nog velat frälsa hela Sverige med Biski, avslutar Mathias med ett skratt.
Den varma och snöfattiga vintern 2019 gjorde att det inte blev mycket skidåkning för 7H Paraalpint. Istället fick man upp ögonen för downhillcykling för rörelsehindrade. Nu pågår en ansökan för finansiering.