Joakim Folter, Hägersten

Jocke fixade lappen

Efter två års kämpande kom belöningen för Joakim Folter. Drömmen om körkort blev verklighet. Nu väntar nya äventyr och resor till lantstället i Skåne.

Efter två års kämpande kom belöningen för Joakim Folter. Drömmen om körkort blev verklighet. Nu väntar nya äventyr och resor till lantstället i Skåne.

Jocke är både utbildad IT-tekniker och mäklare. Sedan snart ett år tillbaka så jobbar han på ett dataföretag med att programmera och bygga webbsajter. På fritiden skjuter han luftpistol på en skytteklubb och bygger gamingdatorer. Men det han gillar allra mest är att vara med sin fästmö.

En förlossningsskada gör att signalerna mellan benen och hjärnan inte funkar. Rullstolen är alltid med Jocke vart han än ska. Det är delvis därför, för att få mer frihet, som tankarna på ett körkort har funnits.

– Så länge jag kan minnas har jag drömt om att ta körkort. Det var skitsvårt, men tack vare stöd från Bidragsstiftelsen så kunde jag övningsköra flera gånger i veckan, istället för en gång i månaden. 

Det tog två år, cirka 80 körlektioner och flera hundra timmars pluggande på teorin innan provet och uppkörningen gick vägen. Känslorna har kastats mellan hopp och förtvivlan men Jockes målmedvetenhet hjälpte honom att inte ge upp. Och just det är något han vill skicka med till andra.

– Ingen trodde jag skulle greja det här. Utom min grymma körskollärare. Utan honom och att själv kämpa vidare trots att det varit jättetufft så hade det här aldrig gått. Jag vill säga till alla att om man bara kämpar så kan man nå sin dröm.

Att försöka se tillvaron positiv är lite av Jockes signum. Han kan till och med se fördelar med sitt rörelsehinder.

– Jag får alltid gå först i kön på Gröna Lund, säger han och skrattar. Och så har jag blivit väldigt social. Det ser jag lite som min superkraft. Nu ska jag snart till min fästmö, men hälsa dom på Bidragsstiftelsen, att utan dom så hade mitt körkort aldrig kunnat bli verklighet.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.