fbpx

Vem kan ansöka om bidrag?

Alla som har ett betydande rörelsehinder som inte har sin grund i utvecklingsstörning eller någon neuropsykiatrisk diagnos kan söka.

När söker man?

  • Ansökningstiden 1 maj – 1 september. Besked om bidrag lämnas i mitten av december.

Vad skickar man med i ansökan?

Till ansökan bifogar du ditt senaste skattebesked samt ett läkarintyg som inte är äldre än 3 år. Hur stort bidrag som betalas ut kan variera, beroende på kostnaden för det du har sökt bidrag för. Bidrag från en stiftelse får enligt Skatteverkets regler endast lämnas till person eller familj vars taxerade inkomst är lägre än 190.400 (2021), med tillägg om ett prisbasbelopp (47.600 kr) för varje person som bor i hushållet. Som princip gäller att det inte går att få bidrag varje år. Har du till exempel fått bidrag beviljat 2020 så kan du göra en ny ansökan 2022. Man kan heller inte få bidrag i efterskott.

Några exempel på vad du kan söka bidrag för:

• bidrag till studier, allt ifrån konst och musik till språk och teknik. Vi har även specifika medel för de som vill lära sig tyska i Österrike
• tekniska hjälpmedel som samhället inte står för, till exempel dator, smartphone, surfplatta, tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare, hushållsmaskin, anpassning till symaskin, TV, höj/sänkbar fåtölj, stokkestol…
• anpassade fritids- och idrottsredskap, till exempel rullstol, 3-hjulig cykel, motionscykel, 4-hjuling…
• rehabilitering- eller semestervistelser, i första hand för att täcka kostnader för medhjälpare. I de fallen är det viktigt att du anger resmål, den totala kostnaden och det sökta beloppet.
• Bidragsstiftelsen ger däremot inte bidrag till: bilinköp eller reparation av bil eller andra fordon.


Ansökningsperioden för 2021 är nu stängd.

Handläggningen har börjat och ni kommer få besked i december månad.